Ciasteczka z dżemem

Składniki

3 szklanki mąki,
25 dag masła,
4 żółtka,
10 dag cukru pudru,
aromat waniliowy,
dżem.

Piana: 4 białka,
20 dag cukru pudru.

Przygotowanie

Masło, cukier i żółtka starannie utrzeć, dodać mąkę, aromat, wyrobić ciasto, następnie rozwałkować na placek grubości 0,5 cm. Wykrawać szklanką krążki, w środku każdego zrobić wgłębienie. Podpiec ciasteczka w bardzo gorącym (ok. 200oC) piekarniku. Do wgłębień nałożyć dżem. Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać. Nakładać do szprycy i wyciskać wianuszki wokół nadzienia. Wstawić ciasteczka do gorącego piekarnika , zmniejszyć ogień i piec, aż piana lekko się zrumieni.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s