Rogaliki drożdżowe

Składniki

Ciasto:
1kg mąki
1 kostka margaryny
10 dag drożdży
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
0,5 szklanki letniego mleka
5 łyżek kwaśnej śmietany
8 łyżek cukru

Nadzienie:
1 opcja: nadzienie serowe: kostka sera + 1 jajko+ cukier do smaku (ser ma byc mocno słodki)
2 opcja: marmolada gotowa lub gęsty dżem bez dodatku żelfixu itp
3 opcja nadzienie kakaowe: 3 łyżki kakao prawdziwego zmieszaj z 5 łyzkami cukru aby po upieczeniu wyszła czekolada posmaruj trójkąt przygotowany na rogalika rozpuszczonym masłem i posyp kakaem

Przygotowanie

Drożdże rozpuść w letnim mleku, dodaj mąkę, cukier, jajka i pozostałe składniki ciasta. Dokładnie wymieszaj. Pozostaw do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Stolnice wysyp mąką. Ciasto nakładaj na nią małymi partiami i rozwałkuj na grubość ok 3 – 5mm. Gotową formą w kształcie trójkąta lub nożem wytnij trójkąty na dolna częśc połóż nadzienie i zwijaj ciasno ku górze. Gotowe rogaliki wykładaj na wysmarowaną blachę. Piekarnik nagrzej do 150 stopni z termoobiegiem i piecz rogaliki 20-30 minut az będą brązowe.

SMACZNEGO

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s