Penne w śmietanie z gorgonzolą i szpinakiem

Składniki

Składniki:

*opakowanie makaronu penne
*25 dkg sera gorgonzola(ewentualnie lazura niebieskiego)
*1 podłużny serek topiony o smaku śmietankowym (10 dkg)
*15 dkg drobno startego sera żółtego
*6-8 szpinakowych brykietów
*ok.400 ml rzadkiej śmietany 12%(ja daje Mlekowity w
kartoniku o pojemności 375 ml)
*pieprz
*suszona bazylia

Przygotowanie

Makaron ugotować w osolonej wodzie tak aby był al dente.
Na teflonową patelnie wlać śmietane,podgrzać,dodać pokruszoną gorgonzole,pokrojony w kawałki serek topiony i utarty żółty ser.
Lekko wszystko zagotować,cały czas mieszając aby sery się roztopiły i połączyły ze śmietaną.Dodać szpinak w brykietach i mieszać tak długo aż szpinak się rozmrozi i połączy z sosem śmietanowo-serowym.Chwilę pogotować,dodać pieprz do smaku i bazylie.
Do sosu wrzucić ugotowany makaron i wymieszać-sos cudownie oblepi makaron.

Danie jest pyszne i bardzo sycące-dla miłośników kuchni włoskiej i serów pleśniowych.Dla mnie to poezja smaku!

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s