Szarlotka sypana – przepyszna

Składniki

1 kg szarej renety, po szklance cukru, mąki i kaszy manny, 15 dkg masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka cynamonu

Przygotowanie

Składniki na ciasto wymieszać ze sobą i podzielić na 3 równe części (najlepiej podzielić do miseczek). Jabłka utrzeć (najlepiej zatrudnić do tego męża – jak chce jeść- niech uciera – hihi ). Formę wysmarować tłuszczem i wsypać jedną część “mieszanki”. Rozmieścić równo w formie. Na to wyłożyć pół jabłek wymieszanych z cynamonem. Następnie druga miseczka i znów jabłka, i ostatnia część mieszanki. Na wierzchu ułożyć wiórki masła. Najlepiej schłodzone w lodówce masło utrzeć na dużych oczkach tarki. Piec w nagrzanym piekarniku aż z wierzchu masło się całkowicie rozpuści i utworzy się “rumiana skorupka”.
Najprostszy przepis pod słońcem. Niemożliwe by się nie udał. Uwielbiam jak wierzchnia skorupka tej szarlotki chrupie pod zębami, a smakuje ….

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s