Rolada serowo – ogórkowa AGNETH

Składniki

Składniki:

* 1/2 kg. żółtego sera
* 1/2 kostki masła
* 10-15 dag. sera topionego ( bez dodatków )
* 3 jaja na twardo
* 1 ogórek kiszony
* 1 średnia gotowana marchewka
* szczypiorek lub natka pietruszki
* pieprz, sól

Przygotowanie

Wykonanie:

1. Ser włożyć do foliowej torebki i do gorącej wody potem tak obracać tą torebeczką aż ser zrobi się miekki. Brzmi strasznie ale da się zrobić.

2. Masło utrzeć z serkiem topionym. Dodać drobno pokrojone jajeczka, ogórek, marchewka, i szczypiorek lub pietruszkę. Rozetrzeć na mase i doprawić.

3. Ser rozwałkować jak ciasto na ciasteczka albo makaron. Posmarować farszem i zwinąć w rolade( najlepiej w folii aluminiowej ).

4. Wstawić do lodówki i już twardą i schłodzoną roladę kroić w plasterki.

Nadzienie można też zjeść z chlebkiem lub bułeczkami oraz wzbogacić o inne dowolne składniki.
Papryke konserwową, ogórki konserwowe, grzybki marynowane itd.

Taka roladke robiła moja ciocia na każde święta i było to coś pysznego.
Podobny przepis jest już na “Wielkim żarciu” ale różni się składnikami i sposobem wykonania.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s