Ratatuja wariacja Franki na temat

Składniki

2 bakłażany
1 cukinia
1 kabaczek
4 cebule
4 pomidory
1 papryka zielona
1 papryka czerwona
4 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
sól, pieprz
olej

Przygotowanie

Warzywa umyć. Czosnek obrać i posiekać drobno. Cebulę pokroić w większe piórka. Paprykę pokroić na spore kawałki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w cząstki.

Na patelnię wlać odrobinę oleju, podsmażyć przez moment czosnek (uważając, żeby się nie przypalił), dodać cebulę, a gdy ta zacznie mięknąć paprykę. Na końcu dodać pomidory i dusić jeszcze przez chwilę. Podsypać sporą ilością ziół prowansalskich, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Bakłażany pokroić w plastry grubości około 1 cm. Skropić sokiem z cytryny, posolić i umieścić na sicie na jakieś 15 minut, aby pozbawić ewentualnej goryczki. Po tym czasie opłukać i osuszyć. Kabaczka obrać i wraz z nieobraną cukinią pokroić tak jak bakłażany w plastry. Pokrojone bakłażany, kabaczka i cukinię posolić i obsypać ziołami prowansalskimi, smażyć krótko na niewielkiej ilości oleju (mają być twardawe, chrupiące).

Na blasze (szkle żaroodpornym) wysmarowanej tłuszczem układać warstwami: plastry bakłażana, po łyżce sosu na każdy plaster bakłażana, kabaczek, po łyżce sosu, cukinia, po łyżce sosu itd. Do wyczerpania składników. Można dodać pokrojoną w plasterki mozarellę (między plastry warzyw). Całość zapiec krótko (np. 15-20 minut) w piekarniku, w temperaturze 180 stopni.

Można podawać jako samodzielne danie lub dodatek do potrawy mięsnej. W oryginale je się to danie na ciepło lub zimno. Mi smakuje i tak, i tak. Mojemu Mężowi tylko na ciepło. Musicie sami wypróbować : ) Smacznego !

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s