Granola

Składniki

– 4 szklanki płatków owsianych*
– 1/4 szklanki platków migdałowych
– 1 łyżeczka cynamonu
– szczypta soli
– 4 łyżki stołowe wody
– 1/3 szklanki miodu
– 1/3 szklanki syropu klonowego
– 2 łyżki stołowe brązowego cukru

* Część płatków owsianych (1 szklankę) można zastąpić kółeczkami owsianymi Cheerios i/lub dmuchanym ryżem.

Przygotowanie

W garnku zagotowac cukier, miód, wodę i syrop klonowy. Wymieszać z platkami. Wysypać wszystko na dużą blachę tak, aby cienko pokrywało spód. Piec w nagrzanym do 200 C piekarniku przez okolo 35 minut, wyjmując i potrzasając co 5 minut, aby wszystkie strony się zarumienily. Wystudzić i przechowywać w zamkniętym pojemniku. Na śniadanie można podawać z mlekiem lub jogurtem i owocami. Szczególnie dobre są maliny i jagody. Gdy już granola wystygnie, można dodać także suszone owoce.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s