Tort tiramisu

Składniki

6 jajek, 20 dag cukru pudru, 15 dag przesianej mąki pszennej, 7,5 dag mąki kukurydzianej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,1 dag kawy rozpuszczalnej, 400 ml wrzącej wody, 180 ml wina deserowego, 50 ml likieru kawowego, 300 ml śmietanki kremówki, 7 dag cukru pudru- do kremu, 80 dag serka mascarpone, 40 dag grubo posiekanych migdałów

Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stop. C. Natłuścić dwie okrągłe formy i wyłożyć je papierem do pieczenia.Jajka ubić i stopniowo dodawać po 1 łyżce cukru pudru, cały czas ubijając, aż się rozpuści.
Do masy jajecznej delikatnie wmieszać mąkę pszenną, kukurydzianą i proszek do pieczenia.Powstałe ciasto podzielić na dwie części.Wstawić je do piekarnika na 25 minut i piec aż będzie złotobrązowe. Następnie wyłożyć je do ostygnięcia spodem do góry, na metalową kratkę.
Wsypać kawę do miski z żaroodpornego szkła i wlać wrzątek,wino oraz likier, a nastepnie całość ostudzić.W misce ubić na sztywno śmietankę z cukrem pudrem i dodać serek mascarpone oraz 175 ml mieszanki kawowej.
Upieczone blaty przekroić poziomo na dwie części, każdą z nich nasączyć pozostałą mieszanką kawową, a następnie posmarować łyżką serowego kremu. Układać, aż wszystkie warstwy ciasta będą nasączone kawą i pokryte kremem.
Resztą kremu posmarować boki i wierzch tortu. W krem wcisnąć migdały. Tort schłodzić w lodówce.

SMACZNEGO

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s