Szpecle bawarskie

Składniki

-1/2 kg mąki
-200 ml mleka
-250 ml wody
-5 jajek
-1/4 łyżeczki soli

Przygotowanie

Oryginalna nazwa to SPÄTZLE

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać na jednolite ciasto- najlepiej mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego jogurtu lub inaczej jak ciasto na naleśniki. Jeżeli jest zbyt rzadkie należy dodać mąki, a jeśli zbyt gęste- trochę wody.
W 5 l garnku zagotować wodę z dodatkiem 1 łyżki soli i 5 łyżkami oleju.

Szpecle robić specjalną maszynką (zdj. 1)- położyć ją na garnek, wlać ciasto do pojemnika (zdj.2) i poruszać nim aby ciasto obcinało się na kluseczki (zdj 3) . Jeśli ktoś niema takiej maszynki można wlać ciasto do durszlaka i mieszać drewnianą łyżką. Gotujące się kluseczki mieszać od czasu do czasu aby się nie skleiły. Jak wypłyną na wierzch odcedzić je i polać zimną wodą.
Zostawić aby ociekły z wody.

Podawać z gulaszem ( zdj.4) lub z przyrumienionym masłem (zdj.5)- można posypać cukrem i będą na słodko.Świetnie smakują podpieczone na patelni z jajkiem ( zdj.6)

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s