Makownik na ciescie ucieranym

Składniki

8 calych jajek

2 szklanki maki

1 szklanka cukru

2 lyzeczki proszku do pieczenia

8 lyzek oleju

pare kropli olejku smietankowego

Masa makowa:

500 g maku

¾ szklanki cukru

250 g masla (margaryny)

3 cale jajka

1 budyn smietankowy

rodzynki , orzechy , migdaly

pare kropli olejku migdalowego

Polewa:

4 duze lyzki cukru
3 duze lyzki wody
3 duze lyzki kakao

Przygotowanie

Cale jajka ubic z cukrem na puszysta mase- dodac

reszte skladnikow i dobrze wszystko razem wymieszac.

Piec – 35 min. temp.165-170 stopni C

Zmielony mak sparzyc mala iloscia goracej wody.

Dodac roztopiona margaryne i chwile parzyc na wolnym ogniu.

Do cieplego maku dodac cukier i cale jajka ciagle mieszajac

Mikserem.Nastepnie dalej mieszajac dodac bakalie , olejek, budyn

i krotko zagotowac.

Ciasto przekroic na dwie czesci i przelozyc goraca masa makowa.

Polac polewa czekoladowa i posypac dla dekoracji wiorkami

Kokosowymi albo zrobic z bialej polewy zyg-zaki.

Polewa:
Wszystkie skladniki razem zagotowac ( robimy ja ,gdy ciasto jest juz gotowe)

Mak suchy miele tz.miksuje w mikserze – mozna uzyc takze elektr.mlynka

do kawy I mielic jak kawe .

SMACZNEGO !

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s