ryba zapiekana z pieczonymi ziemniaczkami

Składniki

ryba zapiekana:
4 filety np pangi
4 pomidory, lub puszka pomidorów
2 cebule
pieprz
sól
zioła prowansalskie
3 ząbki czosnku
papryka ostra -szczypta
sok z 1 cytryny
2 łyzki przecieru pomidorowego
4 plastry sera żółtego

ziemniaczki:
6 ziemniaków średnich (tak naprawdę dowolna ilość)
vegeta
3 łyżki oliwy
zioła prowansalskie

Przygotowanie

* rybę opłukać w wodzie, włożyć do na czynia żaroodpornego posypać solą, pieprzem i wycisnąc sok z cytryny. Pozostawić tak na kilka minut. W tym czasie sparzyć wrzątkiem pomidory, zdjąć z nich skórkę, pokroić w półplasterki. cebulę pokroić w półplasterki, zeszklić na tłuszczu. Wycisnąć czosnek przez praskę.

w misce wymieszać pomidory, cebulę, czosnek i przyprawy.
* na rybę wyłożyć warzywa, przecier i posyprać serem ( 2 plasterki poszarpane, lub pokrojone jak kto woli)

piec w naczyniu żaroodpornym, pod przykryciem w 180 stopniach przez 30 min.
* W tym czasie obrać ziemniaki pokroić w półksiężyce. wyłożyć na blaszcze,wylać na nią oliwę i posypać je vegetą.

piec razem z rybą na najniższym poziomie piekarnika. ziemniaczki obracać w trakcie pieczenia.

* po upływie 30 min. na rybę położyć 2 całe plasterki sera. i piec 10 min pod termoobigiem.

następnie wyciągnąć i podawać.
Smacznego:)

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s