Szaszłyki z krewetkami i serem tofu

Składniki

kostka tofu (250 gr);
10 krewetek tygrysich mrożonych;
15 pomidorków koktajlowych;
2 małe cukinie;
1 duża zielona, żółta lub czerwona papryka;
3 cebule;
1/2 szklanki oliwy z oliwek;
rozmaryn, oregano, kolendra, pietruszka, 2 ząbki czosnku;

Przygotowanie

tofu kroimy w kostkę w wielkości 1/1 cm, podobnie czynimy z papryką, cukinią oraz cebulką;

(cebulę najlepiej przeciąć wzdłuż na cztery części, następnie każdą ćwiartkę na pół po szerokości dzięki czemu powstaną poręczne do nabijania trójkątne kawałeczki);

krewetki rozmrażamy; oliwę przelewamy do miseczki, dodajemy po łyżeczce rozmarynu, oregano, kolendry, pietruszki, dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz szczyptę soli; pokrojone warzywa, tofu oraz krewetki mieszamy z oliwą i odkładamy do przegryzienia się składników na dobrą godzinkę;

następnie nabijamy składniki na patyczki w dowolnej kolejności, najlepiej tak aby kolory skłądników łądnie kontrastowały ze sobą; pieczemy na grillu po 3 minuty z każdej strony; warto serwować z dipem czosnkowym;

(dip czosnkowy) 2 łyżki śmietany +1 łyżka majonezu, szczypta soli oraz cukru, 1/2 pęczka drobno posiekanej pietruszki oraz kilku liści świeżej mięty – zamiennie szałwii;
smacznego.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s