Ciasto Wenus

Składniki

– 1/2 szklanki mąki,
– 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
– 1szklanka cukru,
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
– 4 serki danio brzoskwiniowe,
– 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej,
– 1/2 litra wody,
– 1/2 litra śmietany kremówki 30%,
– 1 opakowanie śnieżki,
– 1/2 kostki margaryny palmy,
– 10 dkg kokosu ,
– 1 słoik dżemu brzoskwiniowego,
– 6 sztuk jajek,

Przygotowanie

6 białek ubić na sztywną pianę. Dodać 1 szklankę cukru pdru, nasptpęnie dodać po jednym żółtku i krótko ucierać. Dodać mąkę zwykła, mąkę ziemniaczaną, oraz proszek do pieczenia. Upiepc biszkopt. Gdy ostygnie przeciąć do na pół.
MASA:

2 galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 1/2 litra wodyi podzielić na 2 szklanki.Ostudzić.
1 szklankę wlać do wyłożonych do miski serków i wymieszać.
1/2litra kremówki ubić z 1 opakowaniem “Śnieżki” do tego wlać drugą szklankę ostudzonej galaretki.Masę śmietanową wymieszać z masą z serków.
Na dolną część biszkoptu położyć masę przykryć górną częścią.
Górną część biszkoptu posmarować dżemem brzoskwiniowym.
POSYPKA:
Roztopić 1/2 kostki margaryny “Palmy” dodać 10 dkg kokosu + 3 łyżki cukru i usmażyć na złoty kolor. Gorącym posmarować na dżemie. Gotowe . Smacznego!

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s