szybki placek ze śliwkami 2

Składniki

* 3 jajka
* 3 czubate łyżkimąki
* płaska łyżeczka proszku do pieczenia
* szczypta soli
* łyżka ukru
* cukier waniliowy
* do posypania: cukier puder z wanilią
* 0,5 kg śliwek węgierek lub innych z których łatwo odchodzi pestka

Przygotowanie

Śliwki umyć, pokroić na ćwiartki, wyjmując jednocześnie pestki. Oddzielić białka od żółtek. Białka posolić, zmiksować lub ubijac na sztywną piane, dodać – miksując – cukier i cukier waniliowy, następnie żółtka. Dodać w końcu mąkę, zmieszaną z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać. Ciasto włożyć do małej tortownicy wysmarowanej tłuszczem io posypanej bułką tartą, na wierzchu ułożyć jedną przy drugiej cząstki śliwek. Po zakryciu całej powierzchni wstawić do średnio nagrzanego piekarnika (około 200 stopni), piec około 25 minut. Zaraz po wyjęciu z piekarnika, ładnie zrumieniony placek posypać obficie cukrem pudrem i wanilią.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s