Rogaliki z konfiturą wg DŻELKI

Składniki

Składniki:
50 dag mąki
25 dag KASI
5 dag drożdży
8 łyżek mleka
8 łyżek śmietany
2 łyżki cukru
1 jajko
szczypta soli

konfitury z wiśni*
jajko do posmarowania

KASIA do posmarowania formy

* zamiast konfitury do rogalików można dodać nutelle, ser, dżem itd.

Przygotowanie

Drożdże rozkruszyć w osłodzonym letnim mleku i odstawić do wyrośnięcia. KASIĘ stopić na parze Mąkę wymieszać z solą i przesiać na stolnicę. Wlać wyrośnięte drożdże, dodać jajko, śmietanę i stopioną KASIĘ. Wyrobić gładkie ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 2 godziny do lodówki. Placek cienko rozwałkować, nadać mu kształt koła i wykrawać trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyć łyżeczkę konfitury i uformować rogalik. Rogaliki posmarować rozmąconym jajkiem i ułożyć na blasze posmarowanej KASIĄ i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200o. Podawać gorące.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s