Bezmięsna zupa szpinakowa

Składniki

2 litry bulionu przygotowanego z dwóch kostek rosołowych np.drobiowych
2 ziemniaki
1 marchew
1 pietruszka w korzeniu
2 jajka kurze
500 gram rozdrobnionego mrożonego szpinaku
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżki śmietany
posiekany koperek
sól
pieprz

Przygotowanie

Do bulionu dodać umyte i obrane warzywa. Marchewkę i pietruszkę pokroić w połówki plastrów, ziemniaki pokroić w kostkę. Gdy warzywa będą miekkie, dodać rozmrożony szpinak. Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na maśle na patelni. Dodać do zupy. Dodać rozgnieciony czosnek i koperek. Przyprawić solą i pieprzem. Całość zabielić śmietaną.
Jajka ugotować w skorupkach, obrać, ostudzić i pokroić w kostkę. Wrzucić na dno talerza. Zalać zupą.
Szpinakową można podawać także z grzankami.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s