Resztkowy sos do ryzu lub makaronu.

Składniki

Baza sosu sa swieze pomidory i cebula, poza tym mozna dodac rozne resztki znalezione w lodowce: podeschnieta szynke, kawalki sera, pozostalosci warzywnych mrozonek, oliwki, kukurydze z puszki itp.
sol, pieprz, slodka i ostra papryka, mieszanka przyprawowa np. do kuchni wloskiej

Przygotowanie

Cebule posiekac i zeszklic na oleju. Dodac pomidory, dusic pod przykryciem, az puszcza sok i wytworza sos. Dodac pozostale skladniki, dusic,az wszystko bedzie miekkie. Przyprawic do smaku. Sosem polac ugotowany makaron lub ryz. Mozna posypac startym zoltym serem, przybrac swiezymi ziolami. Kiedy chce “zaszalec” dodaje do sosu pokrojona w cienkie paseczki piers z kurczaka lub podsmazone krewetki:)

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s