Ryz z cukinia – z piekarnika

Składniki

Skladniki:

– 1 1/2 szklanki ryzu
– 3 cukinie
– 50ml oliwy z oliwek (nie innej)
– koper zielony
– sol i pieprz
– woda

oprocz tego:
– 500ml jogurtu naturalnego
– 1 zábek czosnku
– sol

Przygotowanie

Przygotowanie:

Ryz odmierzyc i dobrze wyplukac na sitku..az bedzie leciala czysta woda.

Cukinie umyc i pokroic na malutkie kosteczki.
Ryz przelozyc na szeroka plaska forme..w ktorej bedziemy piekli calosc.

Nalac dwie szklanki wody aby ryz byl przykryty i posolic ok 1 lyzeczka soli (plaska). Wlozyc do nagrzanego piekarnika na 180° i trzymac tak dlugo az cala woda wsiaknie.


Pokrojona cukinie posolic lekko i wylozyc na podpieczony ryz.
Przyprawic pieprzem i polac oliwka z oliwek. Nalac jeszcze ok 1 1/2 szklanki wody. Calosc wlozyc do piekarnika na ok 30 minut.
Potrawa jest gotowa gdy cukinia jesz z wierzchu lekko przpieczona.

Przygotowac sos z jogurtu i czosnku, lekko go posolic.

Koperek umyc i pokroic drobno.

Kazda gotowa porcje posypac koperkiem i podawac z zimnym sosem jogurtowym.

Potrawa jest rodem z Bulgarii.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s