Zapiekanka z placków ziemniaczanych z sosem pomidorowo-serowym

Składniki

Placki ziemniaczane:
7-8 ziemniaków
około 3/4 szklanki mąki
1 cebula
1 jajko
1 łyżka śmietany 12 lub 18%
około 2 łyżeczki vegety
pieprz

Sos:
1 cebula
5-6 pieczarek
3 pętka kiełbasy (np. śląskiej, zwyczajnej, może też być parówka)
puszka krojonych pomidorów
1 serek topiony kremowy
3 łyżki mleka
100 ml śmietanki kremówki 30%
vegeta, pieprz ziołowy
olej

25 dag startego sera żółtego

Przygotowanie

Placki:
Ziemniaki zetrzeć na tarce z małymi oczkami, cebulę też zetrzeć na tarce ale na dużych oczkach. Dodac mąkę, jajko, śmietanę i przyprawy, wymieszać. Samżyć placki na rozgrzanym oleju.

Sos:
Cebulę posiekać i podsmażyć chwilkę na rozgrzanym oleju, dodać obraną ze skórki i pokrojoną w półplastry kiełbasę, smażyć chwilkę razem. Dodać pokrojone pieczarki i pomidory z puszki, doprowadzić do wrzenia i gotować 10-15 miniut, aż odparuje część płynu.
Do miseczki wlać mleko i włożyc pokrojony w mniejsze kawałki serek topiony, pogrzać 1 minute w mikrofalówce, wyjąć i wymieszać dokładnie, dodać śmietankę kremówkę i dokładnie wymieszać.
Rozpuszczone serki z kremówką dodać do gotujących sie warzyw, wymieszać, dodać przyprawy do smaku i pogotować jeszcze kilka minut.

W naczyniu żaroodpornym układać warstwowo placki na przemian z sosem, ostatnią warstwą ma byc sos. Posypac żółtym serem i zapiekać 10 minut w 200oC na funkcji z termoobiegiem.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s