Sos do makaronu z kaparami oliwkami i anchois

Składniki

50 dag makaronu, np. spaghetti
50 dag dojrzałych pomidorów (mogą być ew. z puszki)
1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek
– 3 posiekane ząbki czosnku
– 4 fileciki anchois
– 2 łyżki czerwonego octu winnego
– 1/2 szklanki oliwy
– 2 łyżki kaparów
– 1/2 łyżeczki ostrej papryki
– sól
do przybrania: po 3 łyżki posiekanej bazylii i natki pietruszki

Przygotowanie

Przygotować sos: pomidory sparzyć, obrać i pokroić w małą kostkę. Oliwki, czosnek i fileciki anchois drobno posiekać. Przygotowane składniki połączyć, dodać kapary, polać oliwą wymieszaną z octem, doprawić papryką i solą. w pierwotnej wersji sosu się nie gotuje, ja wylewam do rondla, doprowadzam do wrzenia i ściągam z ognia.
Makaron ugotować al dente i odcedzić, zachowując 1/3 szklanki wody. Sos rozcieńczyć zachowaną wodą, doprawić solą .
Makaron polać sosem, wymieszać i podawać przybrany bazylią oraz natką.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s