pyszna szarlotka

Składniki

Składniki:
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka10 dag cukru
20 dag masła
30 dag mąki1 kg jabłek
1 galaretka dowolna
500 ml kremówki
budyń śmietankowy

Przygotowanie

Mąkę posiekać z masłem. Dodać cukier, żółtka i proszek do pieczenia i szybko zagnieść kruche ciasto. (można także dodać 2-3 łyżki śmietany) schładzać je w lodówce ok. 20-30 minut. Jabłka obrać i pokroić je w plasterki. Następnie dodać wodę (można zamiast wody dodać sok jabłkowy) i dusić do miękkości. (ja do jabłek dodaję jeszcze cynamon, cukier waniliowy i jeśli jabłka są dość kwaśne to zwykły cukier). Proszek budyniowy rozmieszać w niewielkiej ilości wody i dodać go do jabłek. Całość ponownie zagotować. Schłodzonym ciastem wylepić dno tortownicy i delikatnie podpiec. Następnie wyłożyć mus jabłkowy i piec ok. 20-30 minut. Ciasto dokładnie ostudzić. W międzyczasie przygotować galaretkę jak jest w instrukcji na opakowaniu. Jak tylko zacznie tężeć wylać ją na jabłka i zostawić w spokoju aż do całkowitego zastygnięcia. Kremówkę ubić z cukrem pudrem do smaku i wyłożyć na galaretkę. Wierzch dowolnie ozdobić.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s