Sernik królewski czekoladowy

Składniki

Ciasto:

3 szklanki mąki

4 zółtka (białka zostawić do masy serowej)

1 kostka margaryny

1 szklanka cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

Masa serowa:

1,5 kg twarogu

1 kostka margaryny

4 zółtka + piana z 8 białek

2 szklanki curku

2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń

Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto zagnieśc i podzielić na dwie części, zamrozić i zetrzeć na tarce.

Gdy już zagnieciemy ciasto i wstawimy do zamrażarki to mozemy przejść do masy serowej.

Żółtka, cukier i tłuszcz utrzeć. Do powstałej masy dodawać po trochu twarogu. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną lub budyń w proszku. Delikatnie wymieszać.

Jedną część ciasta zetrzeć na spód blaszki, wylaćmasę serową i wierzch przykryć potartą resztą ciasta. Piec w temp. 180 stopni przez ok. godzinę.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s